ANSVARSFULL PRODUKTION

Fårull uppskattas allt mer som en genuin naturprodukt och efterfrågan på garn och produkter tillverkade av finsk fårull, finsk lantras och kainuun harmas, ökar kraftigt. Utvecklingen har påverkats av att konsumenternas ekologiska värden har stärkts, handarbete som hobby har ökat kraftigt och värdesatts både i Finland och utomlands.

För att svara på konsumenternas förväntningar och efterfrågan har Pirtin Kehräämö gått igenom ett treårigt utvecklingsprojekt där vi satsade på att effektivera produktionen och i synnerhet på ekologisk produktion.

Vi är den största vidareförädlaren av inhemsk ull, våra spinnerier finns i Hiirola och från och med 2021 även i Jämsä. Vårt Villanka-ullgarn spinns av finsk fårull som köps direkt från fårfarmer runt om i landet.

Största delen av råullen måste tvättas i England eller Belgien, eftersom det inte finns tillgång till en tillräckligt effektiv tvätt av ull i Finland. Partier av ull för eget bruk och andra specialpartier av ull tvättas i Hiirola vid låg temperatur på ett miljövänligt sätt med vatten som värms upp med jordvärme. All el som används i Hiirola och Jämsä är vattenel och själva spinneriet värms upp av jordvärme. Vid verksamheten i spinneriet har man fäst särskild uppmärksamhet vid energieffektiviteten. Målet är en helt kolneutral produktionsprocess där finländska naturprodukter produceras med förnybar energi.

Vid verksamhetsstället i Jämsä används fjärrvärme som producerats med förnybar energi för uppvärmning av fastigheten och vatten.

Åtta av yllefärgerna fås genom att blanda de naturliga färgerna på ullen och resten av alternativen färgas med en noga utvald underleverantör i Finland. Färgerna som används uppfyller de stränga kraven i EU:s REACH-lagstiftning. Garnet har ett pappersbälte och för transporten packas de i återvinningsbara papperspåsar. Den ull som blir svinn vid bearbetningen av ullen kan användas på nytt vid tillverkningen av kardgarn, varvid det samlas så lite ullavfall som möjligt.