Tumput hahtuvasta

Pesukonehuovutetut

Ohje: Pirtin Kehräämö Oy

Tarvikkeet: Pirtin Kehräämön Villanka hahtuvakiekko,
2-säikeinen n. 100 (120)g, sukkapuikot 6,0mm
Koko: M (L)
Mallineule: Helmineule
(1krs: *1o, 1n* toista kerros loppuun,
2krs: *1n, 1o* toista) ja sileä neule
Tiheys: 10 cm sileää neuletta = 14 s ja 21 krs.

Neulo tavallista löyhempää, jotta työ
vanuttuu pesukoneessa.

 Hahtuvalapaset.pdf

Tee näin

Luo 40 (44) s pyöröneuleeksi neljälle puikolle ja neulo 4 krs helmineuletta. Neulo sitten sileää neuletta 25 (33) krs ja merkitse peukalon paikka neulomalla erivärisellä langalla, ensimmäiselle puikolle seuraavasti: neulo 1 s hahtuvalla, 7 (8) s erivärisellä langalla. Siirrä erivärisellä neulotut silmukat takaisin ensimmäiselle puikolle ja jatka neulomista 30 (34) krs.

Aloita sitten kärkikavennukset. Kavenna joka kerroksella yhteensä 4 s, neuloen 2 s yhteen ensimmäisen ja kolmannen puikon alussa ja toisen ja neljännen puikon lopussa. Kun työssä on jäljellä 4 s, vedä hahtuva avointen silmukoiden läpi. Hahtuva kestää ompelua, kun siihen pyörittää hieman kierrettä. Neulo toinen lapanen ensimmäisen peilikuvaksi.

Peukalo

Pura peukalon merkkilanka varovasti ja poimi avoimet silmukat puikoille. Ota lisäksi molemmista reunoista silmukoita lisää, jottei työhön jää reikiä. Neulo poimimillasi 16 (17) silmukalla 16 (18)
kerrosta ja tee sitten kavennukset kuten lapasen kärkiosassa. Kun työssä on jäljellä 4 s, vedä hahtuva avointen silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät huolellisesti ennen huovutusta.

Huovuttaminen

Huovuta lapaset pesukoneessa kirjopesuohjelmalla, 40–60 asteessa tavallisella pyykinpesuaineella. Pese koko pesuohjelma läpi. Värillisestä hahtuvasta saattaa irrota hieman väriä ja myös nukkaa. Pesukoneeseen kannattaa laittaa myös muuta pyykkiä esim. farkut, jolloin housujen kovahko kangas auttaa vanutuksessa. Vanutuksen jälkeen lapaset pitää muotoilla kädessä oikean näköisiksi ja kokoisiksi, muutama rivakka vetäisy pituus- ja leveyssuuntaan auttaa asiaa. Kuivata lapaset tasossa tai pystyssä. Halutessasi voit harjata kuivuneet lapaset pörröiseksi sekä sisältä että päältä.

Hoito

Käsinpesu 30 asteisessa vedessä. Käytä villanpesuun tarkoitettua pesuainetta. Huuhtele huolellisesti ja muotoile.TAKAISIN